Publicat el

Escaneig 3D partint de fotografies (1)

La possibilitat d’escanejar en 3D objectes i elements del món real m’ha atret des de fa temps. Després d’anar-me assabentant d’algunes tècniques i fent provatures amb les que em resultaven accessibles, no va ser fins l’any passat que vaig poder utilitzar satisfactòriament una eina que utilitza un mètode fotogramètric per a la reconstrucció 3D. És el Python Photogrammetry Toolbox, PPT. En un proper article en parlaré amb més profunditat.

Què és la fotogrametria

La fotogrametria és una tècnica que ja fa molt de temps que existeix i que serveix per a extreure dades mètriques, dimensionals, partint de documents fotogràfics. La comparació geomètrica/matemàtica de com es mostren uns mateixos elements a dues o més fotografies, preses des de posicions més o menys diferents, ens permet obtenir aquestes dades. S’utilitza de manera significativa en camps com la cartografia. En aquest cas, a partir de dues fotografies aèries d’una mateixa zona podem calcular-hi distàncies o reconstruir el relleu.

Visió general del procés

1. Creació del núvol de punts

Això és el que veurem en el proper article i és en això precisament que ens assisteix el programa PPT. A partir de l’anàlisi de les fotografies i per cada característica del relleu detectada, el programa crea un punt a l’espai 3D virtual. Cada un d’aquests punts té el color del pixel que hi ha a la posició interpretada i forma el que anomenem un núvol de punts. Tot i que en el programa veurem alguns noms una mica estranys, aquesta part del procés és la més senzilla i on hi ha menys possibilitats que nosaltres o l’ordinador ens equivoquem.

2. Procés del núvol de punts

Els núvols de punts poden ser més o menys densos, però normalment són quelcom complex de treballar amb un programa convencional de 3D i per això existeixen programes específics com Meshlab. Aquests programes ens permeten treballar de manera àgil amb grans quantitats d’informació i, entre altres coses, convertir els núvols de punts en malles que ja podem utilitzar dins un programa de 3D convencional com Blender.

Aquesta part és una mica més complicada, ja que tenim més opcions, i per tant també més possibilitats d’equivocar-nos. En un altre article veurem la proposta de procés que a mi m’ha funcionat.

Resultats del procés

Aquest és el primer dels dos articles que de moment publico sobre aquest tema. Aquí pots llegir el segon, on explico amb detall com es genera el núvol de punts tot utilitzant l’eina Python Photogrammetry Toolbox.